Tuesday, August 28, 2018

Bab 1- Jejak Pengalaman


2011

Part Time Baker



Tahun kedua selepas graduasi. Saya merupakan pekerja di syarikat swasta. Pekerjaan dalam bidang perkomputeran, pengaturcaraan mesin kredit kad dan pembangun laman web syarikat yang cukup tertekan. Setiap hari bertolak ke pejabat sebelum matahari terbit dan pulang kerumah ketika malam pekat menjengah. Kehidupan hanya di pejabat dan di suap kesibukan melebihi tujuh hari seminggu. Pernah menghabiskan masa empat puluh lapan jam hanya di pejabat. Waktu itu, itu lah kepuasan. Namun lama-kelamaan, bosan dan lelah mulai terasa. Sering mencari jalan untuk keluar dari tekanan. Masa yang ada selepas pulang dari pejabat, saya habiskan di ceruk dapur mencuba pelbagai resepi.



Minat, kepuasan, ketagihan, keinginan, keghairahan.

Mendorong diri untuk mencuba perkara baru walaupun diluar bidang dan kemahiran sendiri. Saya keluar dari kepompong untuk mencuba perkara baru. Setiap hari, saya akan sediakan sebiji kek dan kek cawan istimewa untuk dimakan bersama rakan-rakan sepejabat. Perasaan gembira melihat mereka berebut makan memberi satu kepuasan dari sudut berbeza.



Kepuasan yang akhirnya menjadi ketagihan yang baru. Ya! Saya ketagih dengan wajah gembira. Wajah yang tak akan menipu yang menilai sebuah rasa manis dan singgah lama di hati sang pemakan. Ketagihan itu membuatkan saya sanggup ke dapur hanya untuk mencuba pelbagai resipi kek, ais krim dan pelbagai manisan mulut untuk dibawa ke pejabat keesokan hari. Suatu hari, sahabat saya membuat tempahan kek hantaran pertama sebelum saya memutuskan untuk berniaga dengan serius. Tanpa mengambil masa yang lama untuk berfikir, saya setuju dengan tempahan sahabat saya.



Modal saya ketika itu RM180. Saya tiada kemahiran berniaga dan ilmu berniaga. Saya mula dengan “ZERO”. Saya berjaya menyiapkan kek tempahan pertama saya! Iaitu sebiji kek hantaran fondan berwarna putih berbunga merah, terdapat hiasan biji-biji mutiara disekeliling kek tersebut. Harga jualan pertama itu, RM80. Dalam hati berkata, “WOW! Adakah ini hasil tangan saya?”. Dan saya seronok melihat hasil saya dan beberapa keping nota RM10. Keterujaan itu membuatkan saya mempunyai keinginan untuk pergi lebih jauh. Guru saya ketika itu adalah laman sesawang “Youtube”.



Tempahan demi tempahan di terima. Dari kek cawan ke kek bertingkat. Dari kek bertingkat ke kek pelbagai tema karakter kartun. Saban hari ia menjadi keghairahan untuk menghasilkan lebih banyak kek tema. Pulang dari pejabat, saya akan terus ke dapur untuk menyiapkan tempahan. Dan akan tidur pada pukul empat pagi atau lima pagi. Saya akan ke pejabat pada pukul lapan pagi. Kerana keghairahan itu, saya tidak terasa lesu, letih atau tertekan. Saya gembira akhirnya saya temui cara untuk menghilangkan tekanan dengan kerja pejabat.




2012

Ujibakat Masterchef Malaysia.



Saya mencipta pengalaman indah apabila menyertai ujibakat rancangan realiti “Masterchef Malaysia” sesi kedua.

Ia bermula apabila saya banyak memuatnaik gambar makanan yang saya masak. Tinggal berseorangan di rumah sewa semasa bujang membuatkan saya mengisi masa lapang dan memasak di dapur. Saya hiasi pinggan dengan hati dan ambil gambar. Ada antara komen yang saya dapat ketika itu, “Boleh kau masuk ujibakat Masterchef lepas ni”.

Selang beberapa bulan, saya telah dicabar oleh sahabat saya. Beliau mencabar jika saya mendapat lebih dari 10like dengan memuat naik status di facebook, saya harus menyertai ujibakat rancangan realiti tersebut. Selepas status yang dimuat naik mendapat lebih dari 80 like. Saya tahu bahawa cabaran sahabat saya itu perlu saya teruskan juga.




Hari ke sehari saya mula belajar dan membuat beberapa ujian untuk memilih menu yang sesuai. Saya mahukan sesuatu yang mudah, sedap dan berkhasiat untuk dinikmati. Setelah beberapa menu yang dicuba, saya mendapat idea dengan satu jenis masakan yang pernah saya masak sebelum ini. Masakan yang saya bawakan ialahSpaghetti with Spinach Sauce served with Beef Stuffed Portobello Mushroom.  

Ramai sahabat dan sahabat alam maya menyokong penuh minat dan semangat saya untuk ke ujibakat itu. Setiap hari mereka memberikan kata semangat. Sebelum ujibakat juga saya akan berlatih untuk mencuba  resipi itu beberapa kali.

Resepi Spageti dengan sos bayam

  

Bahan-bahan:
Spageti yang telah direbus
2 ikat bayam dipotong 2 inci
2 ulas bawang putih
1 helai daun bay
1 sudu kecil mixed herb
½ kotak kecil krim masakan
½ cawan susu segar/air
½ sudu kecil gula merah
Garam pink secukup rasa

Cara-cara:
1.     Didihkan air dalam periuk. Masukkan bayam dan bawang putih.
2.     Masukkan mixed herb, daun bay, susu segar, krim masakan dan gula merah.
3.     Masak sehingga mendidih dan bayam layu.
4.     Tutup api, kemudian kisar sampai halus.
5.     Masukkan semula sos bayam tadi ke dalam periuk dan biar mendidih. Laraskan kepekatan mengikut                   kehendak. Kalau terlalu cair, masukkan cooking cream lagi. Kalau terlalu pekat, masukkan sedikit air.
6.     Masukkan garam pink dan tutup api.
7.     Gaulkan spaghetti yang telah direbus dengan sos bayam. Sedia dihidangkan.

Nota kaki: Sos bayam akan lebih berlemak jika diblend bersama kacang gajus atau biji benih bunga matahari.

Resepi cendawan sumbat daging.

Bahan-bahan:
100g daging cincang
6-8 cendawan portobello/butang segar
1 biji bawang besar sais sederhana besar
Garam pink secukupnya
Sedikit lada hitam
Sedikit mentega asli
Sedikit keju mozzarella
Sedikit minyak zaitun

Cara-cara:
1.     Bersihkan cendawan, keluarkan batang cendawan dan potong dadu.
2.     Cairkan mentega asli.
3.     Masukkan bawang besar. Tumis sehingga sedikit keperangan.
4.     Masukkan daging cincang dan batang cendawan yang dah dipotong dadu.
5.     Masukkan lada hitam dan garam pink. Tutup api dan ketepikan.
6.     Hidupkan oven pembakar pada suku 150 darjah selsius. Susun cendawan yang sudah dibuang batang tadi ke     atas dulang pembakar dengan arah cendawan kebawah. Tuangkan sedikit minyak zaitun ke dalam cendawan.   Sudukan inti daging tadi. Dan taburkan keju diatasanya.
7.     Bakar pada suhu 150 ke 180 darjah selsius selama 40 minit ke satu jam.
8.     Sedia untuk dihidang bersama spageti tadi atau dijadikan lauk sampingan.

Hari ujibakat



Saya bangun seawal 4.30 pagi bagi menyediakan menu dan segala kelengkapan untuk ke ujibakat rancangan reality “Masterchef Malaysia” sesi kedua. Peserta hanya perlu membawa makanan yang telah siap dimasak dan akan menghias makanan di sana.

Jam 7 pagi saya sudah tiba di perkarangan Universiti Taylor’s yang dahulu dikenali sebagai Kolej Taylor’s. Peserta yang beratur untuk mendaftar belum ramai. Dengan perasan berdebar, saya mula beratur untuk mendaftar. Nombor giliran yang saya dapat ialah 22.

Saya tunggu dengan penuh debaran. Pelbagai ragam yang saya nampak. Ada yang membawa bakul besar. Ada yang membawa pelepah daun pokok kelapa. Ada yang menjinjing dulang besar. Saya cuma lihat beg kecil yang saya bawa. Tiba-tiba perasaan mahu tarik diri muncul. Tetapi saya harus sahut cabaran sahabat saya!

Ujibakat tersebut akan memanggil seramai 30 peserta untuk setiap kumpulan dan nama saya termasuk dalam kumpulan yang pertama. Terdapat 3 peringkat ujibakat. Yang pertama peringkat penilaian makanan. Manakala peringkat kedua ialah personaliti, dan peringkat ketiga pula ialah penilaian IQ.



Makanan yang telah siap dihias akan dipersembahkan kepada 3 orang juri. Juri-juri tersebut adalah Chef Jo, Chef Zubir dan Chef Adu. Pada peringkat ini, peserta akan diberikan masa selama 45 minit untuk menyediakan dan menghias menu yang dipilih. Terdapat beberapa gelombang ketuhar mikro, pinggan mangkuk, dan beberapa jenis kutleri. Peserta bebas memilih yang mana mereka mahu guna.

Apabila wisel ditiup tanda masa 45 minit telah tamat, para juri akan berjalan dari meja ke meja untuk proses penilaian dari segi persembahan, rasa dan kekemasan pada menu yang dihidang. 3 juri yang hebat itu tiba di meja saya. Chef Jo telah merasa makanan yang saya sediakan sambil mengangguk-angguk dan senyum.


Gambar sempat dirakam melalui tv ketika saya keluar dari pintu dewan ujibakat.

Setelah semua peserta ujibakat kumpulan pertama selesai dinilai, kami diminta berbaris di hadapan dan nama dipanggil seorang demi seorang dan dialihkan ke kiri dan kanan. Chef Jo mengumumkan, bahagian kiri ialah peserta yang layak ke peringkat seterusnya. Saya berasa seronok sekali kerana berada di bahagian kiri kumpulan! Saya layak ke peringkat seterusnya.

Peringkat kedua lebih mencabar apabila peserta harus bercakap secara langsung depan kamera. Ini adalah titik kelemahan saya. Saya menggeletar sepanjang temuduga di depan kamera. Saya tak mampu berkata seperti biasa. Nasib tak menyebelahi saya apabila saya tak terpilih untuk ke peringkat seterusnya.

Namun bagi saya, menyertai ujibakat rancangan realiti “Masterchef Malaysia” walaupun hanya lepas di peringkat pertama memberikan saya pengalaman yang sangat indah yang boleh saya kenang sampai bila-bila.

2013

Pertengahan tahun 2013 agak manis untuk saya apabila saya dapat menyiapkan tempahan kek kahwin yang pertama. Kek lembap Baldu Merah yang sangat popular ketika itu. Kek setinggi tiga tingkat itu dihiasi dengan fondant biru, putih dan bunga ros hidup serta riben di sekeliling kek.

Saiz kek yang paling bawah ialah 12 inci. Manakala yang tengah ialah 10 inci dan yang atas sekali ialah 8 inci. Berat kesemua kek mencecah 5.6kg! Kek perlu siap dibakar dan dibalut fondan sehari sebelum majlis untuk tujuan mengeringkan fondant. Proses pengeringan fondant memakan masa 24 jam.

Awal pagi, perjalanan membawa kek yang banyak dari Shah Alam ke Bandar Puteri Mahkota amat mencabar! Saya perlu bergerak perlahan kerana risau kek-kek akan bergoyang.

Biasanya harga kek kahwin tiga tingkat bermula dari RM650 ke atas.
Pada tahun 2013 juga, saya mengambil tempahan kek cawan sebanyak 250 cawan untuk pertama kali sebagai buah tangan kepada tetamu di majlis pertunangan kawan saya.

Resepi Air Tangan

Kek Lembap Si Baldu Merah

Bahan-bahan kek:
3/4 cawan minyak kelapa sawit
1 cawan tepung gandum jenama faiza (atau tepung tanpa gluten)
3/4 gula perang
1/4 cup koko (pilihan saya ialah koko Van Houtten)
1/2 cawan susu masam atau yoghurt
1 biji telur bersaiz besar
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil cuka epal jenama Bragg
1/2 sudu kecil esen vanila atau 1 tangkai vanilla bean
2 sudu besar pewarna merah yang dibenarkan atau boleh elak pewarna merah jika tak mahu

Bahan-bahan Susu Masam(cukup untuk 1/2 cawan) :
1 sudu besar cuka epal jenama Bragg
Susu jenaman Farm Fresh
Cara-cara buat buttermilk:
1) Tuang 1 sudu besar cuka epal dlm 1/2 cawan penyukat.
2) Campur susu dalam 1/2 cawan penyukat tadi sampai penuh. Asingkan dlm mangkuk lain. Kacau.
3) Biar 10minit. Ia akan berketul dan pekat.

Bahan-bahan aising:
1 peket 250g krim keju jenama tartura
1/2 cawan mentega asli
3/4 cawan gula aising 

*3/4 cawan= 1/2 cawan + 1/4 cawan


Care-cara buat kek:
1) Ayak tepung, soda bikarbonat, koko, gula ke dalam bekas pengadun adunan. Putar dengan kelajuan perlahan sehingga semua bahan kering sebati.
2) Dengan kelajuan perlahan, masukkan telur dan minyak pada waktu yang sama. Sebelum minyak habis, masukkan susu masam. 
Nota: Perlu ikut langkah dibawah secara aturan. Jika tidak kek tidak akan menjadi.
-Masukkan minyak dengan ada tali halus dan tak putus.
-Cara masukkan susu masam juga sama seperti minyak.
-Jgn habiskan minyak sebelum masukkan susu masam.
3) Biar adunan di pukul dalam 3 minit. Tukar kelajuan ke sederhana laju.
4) Masukkan esen vanila, putar lagi 1 minit dan masukkan pewarna merah jika menggunakannya.
5) Pada kelajuan sederhana. Pukul 2 minit lg, masukkan cuka epal.
6) Lajukan kelajuan paling tinggi dlm seminit. Adunan nampak berbuih kecik2 n halus.
7) Gliskan loyang menggunakan mentega dan tepuk2 serbuk koko sehingga menutupi seluruh salutan mentega tadi. Berhentikan mesin pengadun. Tuang adunan dalam Loyang 9 inci.
Nota:
-Adunan ini juga boleh digunakan untuk membuat kek cawan.
-Tujuan tepuk koko dan bukan tepung seperti kebiasaannya, kerana kek ni, mengandungi koko dan warna nya agak gelap.
8) Bakar pada suhu berikut. Suhu :
Kek - 175 ke 180 dajah celcius 45 minit. Atau sampai cucuk lidi tak melekat.
Cupcake - 160 dajah celcius 30 - 40 minit. Sampai cucuk lidi tak melekat.

Care2 buat icing :
1) Pastikan krim keju pada suhu bilik.
2) Pukul cream cheese dan mentega asli pada kelajuan paling laju. Pukul sehingga kembang.
4) Tukar kelajuan kepada sederhana. Masukkan gula aising 1 sudu demi 1 sudu.
5) Putarkan pada kelajuan paling laju selama 2 minit.
6) Kek sedia dihias apabila sejuk.

Selamat Mencuba!

2014

Tahun yang mencipta kenangan manis apabila saya terlibat menyediakan kek cawan untuk perlancaran kasut edisi Nana Mahazan iaitu “n by DistroKL”.

Sebanyak 250 biji kek cawan bertemakan belang hitam putih menjadi santapan tetamu pada majlis perlancaran kasut tersebut. Gambar kek cawan saya juga telah dimuat naik ke laman social Instagram artis terkenal itu.

Saya berasa sangat gembira dan lelah yang berbaloi.

No comments:

Post a Comment