Tuesday, August 28, 2018

Bab 3: Bazar Ramadhan.


2017

"Wahai orang2 yang beriman, Janganlah kamu makan (gunakan) harta-harta kamu sesama kamu dengan jalan yang salah (tipu dan sebagainya) kecuali dengan jalan perniagaan yang dilakukan secara suka sama suka diantara kamu, dan janganlah kamu berbunuh bunuhan sesama sendiri. Sesungguhnya Allah sentiasa Mengasihani kamu."(An Nisa: 29)

Saya mengambil keputusan untuk melebarkan lagi meja niaga ke Bazar Ramadhan. Kami mula pada tahun 2017. Kami tiada pengalaman berniaga bazar. Apa yang perlu disediakan juga, tiada! Kami tiada khemah, meja, tong ais, tong gas simpanan, dapur mudah alih untuk menggoreng. Malah kami tiada menu yang boleh dijual. Apatah lagi memikirkan anak kami yang masih kecil. Umar berumur setahun sebulan, masih menyusu dan saya sedang mengandung anak kedua. Usia kandungan ketika itu 7 bulan. Tapi semangat dan keghairahan mengatasi segalanya. Kami usaha terus usaha. Saya kentalkan hati.

Perlahan-lahan kami mula dengan khemah dan meja terpakai. Kemudian tong ais. Malangnya agak sukar untuk kami jumpa barang-barang ini dengan harga yang sepadan. Jadi kami buat keputusan untuk beli yang baru memandangkan perbezaan harga yang tipis.

Menu kami ketika itu ialah Nasi Mentega bersama Ayam Goreng Daun Pandan. Dihidang sekali bersama sos kicap dan sambal berlada istimewa. Harga yang kami jual hanya RM5 sebungkus. Kami mula operasi pada jam 4.30 petang sehingga waktu berbuka.

Pelanggan kami berbilang kaum. Cina, India, Melayu, Tua, Muda. Ramai pelanggan yang menjadi pelanggan tetap, hari-hari mencari nasi kami.

Ada hari cerah, ada hari mendung, ada hari hujan, ada hari ribut. Kami tetap gagahkan diri. Itu lah cabaran utama kami selain melayan karenah anak kami sepanjang berniaga.


Rahsia air tangan.

“Boleh tak saya dapatkan resepi ayam goreng daun pandan ini?”, Ada beberapa pelanggan bertanya. Alangkah gembiranya hati saya bila pelanggan bertanya resepi air tangan saya.

“Ada! Ada! Tapi kena ikut turutan. Kalau tak rasanya tak sama”.

Kelebihan menu ini terletak pada sambal berladanya. Rasa tulen pedas berlemak bersama bawang besar yang digoreng, diselang-selikan rasa manis yang cukup unik. Membuatkan pelanggan kembali dengan permintaan;

“Sambal lebih boleh, kak?”

Dengan senyuman saya akan membungkus sambal lebih sesudu. Puas !

Resepi Nasi Mentega Ayam Goreng Pandan Istimewa

Nasi Mentega
Bahan-bahan:
2 pot beras dibasuh bersih dan tos
1 sudu besar mentega asli
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar garam pink himalaya
1 ikat daun pandan
Air secukupnya

Cara-cara:
1)      Basuh beras dan toskan air.
2)      Masukkan kesemua bahan.
3)      Sukat air dan tanak nasi.
4)      Setelah nasi masak, siap untuk dihidang

Ayam Goreng Daun Pandan
Bahan-bahan:
1 ekor ayam dipotong sepuluh
1 setengah sudu serbuk ketumbar
1 sudu besar biji ketumbar dikisar kasar
3 sudu besar serbuk kunyit
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar kicap
2 sudu besar gula merah
10 helai daun pandan bersaiz lebar
10 batang lidi untuk cucuk
Minyak secukupnya untuk menggoreng

Bahan kisar:
4 batang serai dipotong 2 inci Panjang
1 biji bawang besar
2 inci halia
2 ulas bawang putih

Cara-cara:
1.       Basuh ayam dengan bersih
2.       Taburkan garam dan ratakan keseluruhan ayam.
3.       Lumurkan bahan kisar sehingga sekata.
4.       Masukkan serbuk ketumbar dan biji ketumbar yang telah dikisar kasar. Gaul rata.
5.       Masukkan serbuk kunyit dan gaul lagi.
6.       Masukkan gula dan kicap. Selepas gaul rata, masukkan tepung jagung dan gaul lagi hingga sekata.
7.       Basuh daun pandan.
8.       Balut ayam dengan daun pandan. Pastikan balutan dengan kemas supaya tidak terburai ketika menggoreng. Matikan balutan dengan menyucuk lidi.
9.       Perap 1 jam.
10.   Panaskan minyak. Goreng daun kari terlebih dahulu sehingga naik bau.
11.   Masukkan ayam dan goreng sehingga garing menggunakan api sederhana.
12.   Setelah garing, angkat dan toskan minyak. Siap untuk dihidang.

Sos kicap
Bahan-bahan:
1 senduk Sos karamel asli
3 sudu besar gula perang
2 sudu besar gula melaka
1 sudu kecil garam pink himalaya
1 ½ cawan air
1 ½ sudu besar tepung jagung untuk memekatkan kuah

Cara-cara:
1.       Panaskan air.
2.       Masukkan semua bahan. Biar sehingga mendidih.
3.       Campurkan tepung jagung dengan sedikit air.
4.       Tuang ke dalam kicap sambal kacau laju untuk mengelakkan dari berketul*.
5.       Siap untuk dihidang.

*Tips: Jika berketul, boleh kisar dengan menggunakan pengisar.

Sambal Berlada
Bahan-bahan:
6 batang cili merah
3 batang cili padi merah
1 ulas bawang besar size sederhana
2 sudu besar gula perang
1 sudu kecil garam pink himalaya
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara
1.       Tumis bawang dan cili sehingga layu.
2.       Kisar antara kasar dan halus.
3.       Panaskan atas api lagi.
4.       Masukkan gula dan garam. Kalau tak cukup gula dan garam, boleh tambah lagi.
5.       Sedia untuk dihidang.

2018

Cabaran demi cabaran!

Kami berniaga di Bazar Ramadhan Bersama dua anak kecil. Anak sulung ketika itu berumur 2 tahun 1 bulan. Anak kedua kami, Nuha berumur 9 bulan. Kami bersama-sama menyahut cabaran seterusnya dengan berniaga di Bazar Ramadhan dari jam 5 petang sehingga waktu berbuka sekitar 7.30 malam.

Kali ini menu yang disajikan ialah Nasi Daging dan Air Asam Kerisik bersama salad. Kami memilih menu ini kerana pada saya ia agak mudah untuk disediakan memandangkan waktu penyediaan juga tidak memakan masa. Saya hanya perlu merebus daging di waktu pagi dan menyediakan air asam kerisik. Saya akan masak nasi pula pada pukul 3 petang.

Setelah selesai segala persiapan, kami akan ke tapak bazar selepas waktu Asar. Semua peniaga yang lain sampai seawal 3 petang. Ramai pelanggan tetap akan tunggu sehingga kami selesai buka khemah dan menghidangkan nasi. Kerja kami tak berhenti dari pukul 5 petang sampai habis. Kebiasaannya jualan kami akan habis pada pukul 6 petang. Kami akan kemas dan tutup khemah.

Selesai mengemas, lebih kurang jam 7 petang, kami akan berbuka puasa di tempat lain. Setelah selesai berbuka, kami akan terus ke pasaraya borong untuk membeli bahan mentah untuk jualan keesokan hari.

Impian tercapai

Tidak dinafikan setiap peniaga mempunyai impian untuk menaiktaraf perniagaan sedikit demi sedikit ke tahap yang seterusnya. Begitu juga kami. Kami menggunakan perkakas elektrik yang mempunyai kapasiti yang sangat minima. Seperti contoh, periuk nasi, kuali merebus daging. Malah kami tidak mempunyai tong nasi ketika mula-mula berniaga dulu.

Kami menaiktaraf perkakas memasak kami sedikit demi sedikit. Bermula dengan periuk nasi, kemudian mesin pencincang, rak untuk menyimpan bahan mentah sehingga ke bekas makanan dan pisau memotong.

Impian kami tercapai apabila kami dapat menaiktaraf periuk nasi kami. Kali ini kami dapat masak untuk 40 bungkus sekaligus 1 periuk. Jadi kami hanya perlu masak 2 kali sahaja berbanding sebelum ini.

Cabaran menyiapkan juadah jualan dan menyusu.

Setiap ibu yang menyusu pasti tahu bagaimana rasanya apabila mengejarkan kehendak anak yang sedang lapar. Ditambah pula dengan tugasan harian. Namun itu tidak mematahkan semangat saya untuk terus bekerja dari rumah sambil menyusu.

Anak kedua saya, Nuha ketika itu berumur 9 bulan dan masih menyusu sepenuhnya kerana saya belum mula perkenalkan makanan kepadanya. Setiap dua ke tiga jam saya akan berhenti dari semua kerja dan fokus dengan penyusuan. Saya akan menyusu Nuha dari awal pagi selepas selesai mandi. Kebiasaannya Nuha akan mengambil masa setengah jam ke satu jam untuk satu sesi.

Kami mula kerja untuk penyediaan juadah jualan pada jam 12 tengah hari. Saya akan mulakan tugas dengan memasak nasi daging manakala suami saya akan menyediakan air asam kerisik. Selepas penyediaan selesai, saya akan sambung untuk menyusu sehingga sebelum kami bertolak ke tapak bazar pada pukul 4.30 petang.

Cabaran sebenar bermula di tapak bazar apabila kami mempunyai pelanggan yang ramai dan bertindih dengan waktu penyusuan Nuha. Ketika ini saya akan menenangkan dan cuba mengambil alih perhatian Nuha kepada sesuatu sehingga kami selesai berniaga pada jam 7.30 petang. Ada waktu Nuha mampu tenang sehingga habis berniaga. Ada waktu Nuha menangis semahunya minta di dukung.

Apabila keadaan diluar kawalan, saya akan mendukung Nuha di dalam baby carrier sehingga habis berniaga. Nuha akan lebih tenteram di dalam baby carrier.

Cabaran membawa dua anak kecil semasa berniaga

Pada tahun 2017, kami berniaga dengan seorang anak. Tetapi pada tahun 2018, kami berniaga Bersama dua orang anak berumur dua tahun ke bawah.

Cabaran pertama apabila anak sulung kami tidak mahu duduk diatas kerusi tinggi. Kami tidak membenarkan anak kami berjalan atau duduk di bawah ketika kami berniaga kerana kami tidak mampu mengawal pergerakan mereka. Jadi kami mengambil keputusan untuk meletakkan mereka di kerusi tinggi.

Kami perlu mengekalkan momentum seronok bermain kepada anak-anak kami sepanjang tempoh 3 jam berniaga. Waktu yang singkat berlalu terlalu lama untuk anak sekecil ini. Walaupun kami sibuk melayan pelanggan, kami akan sentiasa melayan mereka. Berniaga sambil menyanyi dan menari:

Seekor labah-labah,
Cuba panjat perigi,
Bila hujan turun,
Labah cepat lari.

Terbit matahari,
Air tiada lagi,
Labah-labah cuba panjat,
Sekali lagi.

YEAYY!

Kami akan bawa mainan dan akan beri mainan kepada mereka mengikut aturan. Jika mereka sudah bosan dengan mainan yang pertama, kami akan beri mainan yang kedua dan seterusnya. Hari-hari kami di tapak bazar berlalu dengan penuh mainan bertaburan di atas jalanraya kerana mereka akan jatuhkan mainan apabila mereka bosan.

Ada pelanggan yang tolong kutip. Ada pelanggan yang akan sama melayan mereka. Ada juga yang berkata.

“Kesian. Kecil-kecil dah ikut berniaga”

Tak kurang juga ada yang memuji.

“Baiknya anak berdua ni nak duduk di kerusi tinggi. Anak saya meraung-raung.”

“Elok saja diam duduk belakang Ibu Ayah.”

Tiba-tiba, PANGGG! Umar mencampak kereta merata tempat. Kami hanya menggeleng kepala dan senyum kepada pelanggan.

Resepi Asli Nasi Daging dan Air Asam Kerisik

Siapa orang utara, angkat tangan! Bapa saya berasal dari Taiping, Perak. Saya tidak tahu beliau sukakan Nasi Daging sehingga saya masakkan untuk beliau. Mana-mana orang utara pasti gemarkan nasi daging dicicah bersama air asam kerisik. Rasa masam pedas air asam kerisik pasti membuatkan air liur kecur. Pada tahun 2017, Kakak saya telah memberi saya satu buah fikiran untuk menjual nasi daging. tetapi saya tiada keyakinan ketika itu.

Pada awal bulan April 2018, saya mengambil keputusan untuk cuba menjual nasi daging sebagai menulunchbox dan ia mendapat sambutan yang luar biasa.

Jadi dari situ lah bermulanya idea untuk menjual nasi daging sebagai juadah utama menu untuk dijual di bazar ramadhan tahun ini.

Resepi Nasi Daging dan Air Asam Kerisik

Nasi Daging
Daging
1 kg Daging lembu segar
1 sudu rempah kurma
1 sudu besar gula merah
1 sudu besar garam pink Himalaya
Air secukupnya

Cara-cara:
1.       Bersihkan daging lembu
2.       Panaskan air didalam periuk
3.       Masukkan semua bahan.
4.       Rebus daging selama 2 jam setengah.
5.       Angkat daging dan toskan air.
6.       Kita akan gunakan air rebusan daging untuk memasak nasi.

Nasi
Bahan-bahan:
5 pot beras yang telah dibasuh dah ditos
2 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar mentega
2 sudu minyak kelapa sawit
6 sudu besar rempah kurma
½ cawan santan atau susu full cream
1 ½ sudu gula merah
1 ½ sudu besar garam pink himalaya
Air rebusan daging secukupnya
Air secukupnya

Bahan tumis:
1 biji bawang besar dimayang
3 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris halus
1 biji tomato dipotong enam
1 batang kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
5 biji bunga cengkih
5 biji bunga lawang
3 ikat daun pandan

Cara-cara:
1.       Panaskan minyak sapi, mentega dan minyak masak.
2.       Tumis bahan tumis sehingga bawang menjadi perang.
3.       Masukkan serbuk rempah kurma. Kecilkan api. Gaul sehingga naik bau.
4.       Masukkan air sedikit demi sedikit. Tumis rempah sehingga pecah minyak.
5.       Masukkan gula dan garam. Gaul sebati.
6.       Matikan api.
7.       Masukkan rempah tumis tadi ke dalam periuk nasi. Gaulkan dengan beras yang telah dibasuh dan ditos air.
8.       Masukkan santan/susu. Gaul sebati
9.       Masukkan air rebusan daging sehingga menutupi seinci dari paras beras
10.   Selebihnya sukat air seperti biasa dengan menggunakan air.
11.   Masukkan hirisan daging.
12.   Masak nasi seperti biasa.

Air Asam Kerisik.
Bahan-bahan(Untuk 2 orang makan):
3 biji tomato bersaiz besar dipotong dadu
1 biji bawang besar bersaiz besar dipotong dadu
5 batang cili padi merah hijau (Jika mahu pedas lagi boleh tambah)
4 sudu besar pes asam jawa
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar puri tomato
1 sudu besar kerisik
Sedikit belacan
½ sudu kecil garam pink himalaya
1 cawan Air rebusan daging

Cara-cara:
1.       Campurkan belacan, garam, gula, kerisik, tomato puree, sos cili, pes asam jawa Bersama air rebusan daging. Kacau sebati.
2.       Masukkan tomato, bawang dan cili.
3.       Gaulkan dan simpan didalam peti sejuk sebelum dihidang.

Ujian Dengki

Pelanggan kami terdiri dari penduduk setempat, rakan-rakan, serta rakan-rakan alam maya yang selalu menyokong. Setiap hari mesti rakan-rakan akan datang untuk membeli juadah yang kami jual. Selain Nasi Daging, kami ada juga menjual lontong, rendang daging, dendeng daging dan bubur lambuk setiap hari.

Ada rakan yang akan pesan terlebih dahulu kerana takut kehabisan sewaktu mereka tiba. Ramai juga rakan-rakan yang selang minggu pasti datang.

Setiap hari kami akan mula berniaga jam 4.30 petang dan akan habis jam 6.30 petang. Kadang-kadang cuaca cerah, makanan kami akan habis jam 6 petang. Untung bersih sekitar RM200 – RM250.

Namun, cuaca tak selalu cerah, sahabat peniaga tak selalu senyum. Seorang rakan alam maya menghantar pesanan ringkas kepada saya untuk mengambil nasi daging. Beliau melalui jalan sepanjang bazar namun gerai kami tak kelihatan, sedangkan gerai kami berada di tempat lapang dan di awal jalan. Beliau melalui tempat itu tiga kali gerai kami tetap tidak kelihatan. Beliau datang kembali keesokkan hari. Namun bukan rezekinya, gerai kami tetap tidak kelihatan.

Ada hari yang mendung, kami tidak dapat menghabiskan makanan kami kerana pelanggan seperti melalui sahaja depan gerai kami.

Selepas dari kejadian itu, sebelum memulakan berniaga kami akan membaca ayat Qursi terlebih dahulu.

Permainan perniagaan.

Di dalam perniagaan itu sendiri terdapat pelbagai permainan. Jika kita buta, maka kita akan terus kalah. Ternyata jika kita menjadi terlalu jujur dan baik di dalam perniagaan, ada yang memerhati dan ada yang mendengki.

Tetapi dalam Islam itu sendiri mengajar kita agar amanah dalam perniagaan. Sentiasa jujur dan bertanggungjawab. Tapi kita harus bijak supaya diri kita tak dipijak dan ditindas sewenangnya.

Manisnya Ramadhan

Manis. Betapa manisnya Ramadhan di bazaar. Bertukar juadah di saat akhir. Kami amat mengambil berat di antara peniaga.

“Bang! Ada plastic kecil merah extra tak? Esok saya ganti”

“Kak, ada duit tukar tak?”

“Pakcik! Air jagung satu, ikat tepi. Buka kang amek

“DAH AZANNNNN! Jemput makan!”

“Bang, ni ada bubur lambuk untuk abang.”

“Kalau ada customer datang nak beli, yang ni RM6 tau. Saya nak solat kejap”

Kami semua ibarat satu keluarga yang besar dan saling lengkap-melengkapi antara satu sama lain. Kami tidak berkira dengan sesiapa. Air dihulur, makanan dibalas. Ada saja yang memberi makanan dan minuman percuma setiap hari.

Pernah satu kejadian, saya sedang menunaikan solat Asar. Tiba-tiba hujan turun terlalu lebat sekali lalu. Suami saya berlari dan memayungkan saya ketika solat. Jiran peniaga kami mengambil alih dan melayan pelanggan kami dengan begitu jujur.

Suasana manis yang tak akan dilupakan sampai bila-bila

Istimewanya Terasa

Selain juadah utama yang kami sediakan, kami juga menyediakan juadah sampingan iaitu bubur lambuk. Ada hari kami beri percuma. Ada hari kami jual RM4 sebekas. Ada hari pelanggan beli dan bayar untuk kami agihkan secara percuma.

Ada suatu hari, saya tidak sempat memasak bubur lambuk. Ramai pelanggan datang dan bertanyakan tentang bubur lambuk. Kami terpaksa memohon maaf kerana tak sempat menyiapkan juadah kegemaran ramai itu. Tetapi apa yang saya terharu, ada seorang pelanggan cerita. Anaknya hanya mahu bubur lambuk dari gerai kami sahaja. Anak pelanggan itu tak mahu bubur lambuk gerai lain jika bubur lambuk kami tiada.

Sejak itu, saya cuba sediakan bubur lambuk setiap hari untuk pelanggan-pelanggan tetap saya.

Resepi bubur lambuk (Cukup untuk 10-15 orang)

Bahan  A
4 cawan beras dibasuh bersih dan direndam 30 minit
½ kg daging segar direbus dan diracik atau potong halus
Air rebusan daging
1 batang carrot potong dadu
1 biji kentang potong dadu
2 sudu besar rempah kurma
3 ikat daun pandan

Bahan lain:
½ cawan udang kering yang di kisar
1 biji santan kelapa
1 sudu besar gula merah
Garam pink secukupnya
Beberapa tangkai daun ketumbar
Daun bawang

Rempah (sangai semua tanpa minyak sehingga naik bau):
2 batang kulit kayu manis
10 biji bunga lawing
15 biji bunga cengkih
6 biji buah pelaga
2 sudu kecil halba
2 sudu kecil lada hitam biji
½ sudu kecil jintan manis
½ sudu kecil jintan putih
½ sudu kecil biji ketumbar yang dikisar

Cara-cara:
1.       Didalam periuk yang berisi air rebusan daging, rebus bahan A sehingga empuk dan beras sebati.
2.       Masukkan rempah dan dan udang kering. Biar rebus lagi. Jika kurang air, tambahkan lagi air.
3.       Masukkan gula dan garam secukupnya.
4.       Masukkan daun ketumbar.
5.       Masukkan santan dan kacau sehingga mendidih. Tips: Masukkan santan akhir sekali untuk elak santan pecah minyak kerana santan di dalam bubur lambuk tidak boleh dimasak terlalu lama.


Bahan untuk gorengan
Minyak untuk menggoreng
2 inci halia potong batang mancis
2 biji bawang besar di mayang
6-8   ulas bawang putih di hiris

Cara-cara:
1.       Panaskan minyak
2.       Goreng semua bahan sehingga perang.
3.       Masukkan bahan gorengan dengan minyak ke dalam bubur lambuk yang dah siap.
4.     Bubur lambuk sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment