Tuesday, August 28, 2018

Bab 5: Inspirasi Bisnes.


Inspirasi Bisnes

Terdapat pelbagai jenis bisnes yang boleh dilakukan dari rumah. Seperti menjahit, servis melipat baju, ajen pemasaran, ajen insurans, bisnes “Mealbox”, sulaman, guru tuisyen, kelas mengaji, kelas memasak, kelas mendekor kek dan sebagainya.

Pelbagai golongan bukan sahaja surirumah tekun melakukan kerja dari rumah. Malah ia terbuka kepada semua golongan biarpun yang tidak bekerja atau secara sampingan bagi yang mempunyai pekerjaan tetap. Selain mendapat pendapatan sampingan, ilmu dan kepuasan juga akan dikecapi.

Dalam topik ini, saya akan menceritakan serba sedikit mengenai bisnes “mealbox” atau servis penghantaran makanan dari rumah.

Bisnes 'Mealbox'

Beberapa perkara yang kita perlu tahu sebelum memulakan bisnes makanan dari rumah. Saya akan kupas dari segi jenis makanan dan kategori pelanggan.

Apakah jenis makanan yang akan dijual? Makanan apakah yang sesuai? Apakah yang diperlukan oleh pelanggan? Apakah yang diharapkan oleh pelanggan? Bagaimana mencari pelanggan? Siapakah sasaran pelanggan? Bagaimana mahu memberi kepuasan kepada pelanggan?

Pertama sekali, apakah jenis makanan yang disediakan oleh kita? Dan makanan apakah yang sesuai?
Bagi menentukan sesuatu jenis makanan, kita perlu tahu siapakah pelanggan kita. Beberapa kategori pelanggan yang kita boleh kelaskan seperti pekerja di syarikat-syarikat, pelajar, seisi keluarga, kanak-kanak, surirumah ataupun anak kecil. Kita juga perlu tahu kesesuaian rasa sama ada pedas atau manis untuk dilaraskan supaya makanan kita boleh dimakan oleh semua peringkat umur.

Seperti yang saya ceritakan diatas, saya akan kongsikan beberapa jenis makanan bagi senarai dibawah.
i.                    Sarapan pagi
ii.                 Makan tengahari
iii.              Minum petang
iv.               Makan malam
v.                 Kudapan malam

Sarapan pagi
1.       Nasi Lemak
2.       Lontong
3.       Mee goreng
4.       Kueytiow goreng
5.       Mihun Singapore
6.       Mihun goreng
7.       Nasi goreng
8.       Bubur
9.       Sandwish

Makan Tengahari
1.       Nasi putih bersama lauk ayam dan sayur
2.       Nasi putih bersama lauk ikan dan sayur
3.       Nasi putih bersama lauk daging dan sayur
4.       Nasi beraneka seperti nasi tomato, nasi hujan panas, nasi ayam, nasi minyak
5.       Aneka mee seperti mee kari, mee bandung, mee hailam, mee jawa
6.       Aneka mihun seperti mihun sup, mihun kari

Minum Petang
1.       Roti jala
2.       Aneka kuih-muih seperti karipap, kuih talam, popia
3.       Murtabak
4.       Tauhu bergedil
5.       Aneka bubur seperti bubur jagung, bubur pulut hitam, bubur kacang hijau
6.       Aneka lempeng seperti lempeng kelapa, lempeng pisang, lempeng kosong bersama sambal

Makan Malam
1.       Nasi putih bersama lauk ayam dan sayur
2.       Nasi putih bersama lauk ikan dan sayur
3.       Nasi putih bersama lauk daging dan sayur
4.       Nasi beraneka seperti nasi tomato, nasi hujan panas, nasi ayam, nasi minyak
5.       Aneka mee seperti mee kari, mee bandung, mee hailam, mee jawa
6.       Aneka mihun seperti mihun sup, mihun kari
7.       Aneka kueytiow seperti kueytiow goreng, kueytiow ladna, kueytiow Kungfu
8.       Aneka makanan western seperti fish and chip, chicken chop, spaghetti

Kudapan Malam
1.       Burger 
              2.       Roti Hotdog
              3.       Roti john
              4.       Maggi goreng
5.       Murtabak maggi
6.       Takoyaki

Pelanggan selalu mengharapkan makanan yang ditempah menepati citarasa dan harga. Bagi kategori pekerja di syarikat-syarikat, mereka selalunya akan makan sambil melakukan tugasan. Oleh itu, makanan yang disediakan perlulah yang ringkas, senang dimakan dan tidak mengotorkan tangan. Manakala untuk surirumah pula, makanan haruslah yang kurang atau tidak pedas kerana mereka akan makan bersama anak-anak. Malah makanan untuk kategori surirumah juga mereka selalunya mahukan nasi dan lauk diasingkan kerana waktu makan mereka yang tak tentu.

Cara yang berkesan dalam mencari pelanggan adalah dengan mengaktifkan diri dalam kumpulan kejiranan sama ada dalam kumpulan aplikasi whatsapp atau facebook dan banyak lagi laman social yang lain. Sering muatnaik tempahan yang akan dibuka atau senaraikan menu-menu yang disediakan. Buatkan ahli kumpulan tahu akan bisnes kita. Jalinkan ikatan dengan ahli kumpulan, buat anggaran kasar ahli kumpulan tediri dari kategori pelanggan yang mana.

Bagaimana mahu memberi kepuasan kepada pelanggan?
Kepuasan setiap pelanggan berbeza. Kita sebagai penjual harus bertanya pendapat pelanggan terhadap servis kita dan bagaimana kita boleh menaiktaraf tahap servis dan masakan kita. Kita sebagai penjual harus tahu dari sudut mana kepuasan pelanggan itu akan datang berdasarkan feedback dari mereka.

Kita akan mengupas terlebih dahulu tentang kebaikan bisnes makanan dari rumah.

Kelebihan

Masa lebih fleksibel.
Dengan menjalankan perniagaan dari rumah, kita akan ada masa yang lebih fleksibel. Masa itu boleh diisi dengan aktiviti bersama keluarga dan anak-anak di dalam rumah atau bersiar-siar di pasaraya dan taman. Kita juga boleh menyusun jadual keluarga dengan tempahan yang diambil sekaligus membuatkan kita boleh bercuti dengan lama bersama keluarga bila-bila masa.

Bekalan makanan sentiasa ada jika di dalam kesempitan.
Bekalan makanan pula sentiasa ada jika kita menguruskan perniagaan katering dari rumah. Ada ketika perniagaan jatuh merudum atau sementara mendapat duit pusingan modal, kita tetap cukup bekalan makanan.

Dapat menjimatkan kos pergi balik kerja.
Selain itu, kita juga akan dapat menjimatkan kos pergi balik kerja. Bebanan kos ke tempat kerja kadang-kadang melebihi separuh dari apa yang kita usahakan. Selain itu, kita dapat menjimatkan kos dari segi penghantaran anak ke pusat-pusat penjagaan anak yang kosnya boleh menelah berates ringgit untuk seorang anak.

Kekurangan

Walaubagaimana pun, disebalik kebaikan terdapat beberapa keburukan yang perlu kita ambil kira.

Kapasiti ruang penyimpanan bahan mentah yang terhad.
Contoh utama ialah ruang penyimpanan bahan mentah yang amat terhad. Ia bergantung kepada kebesaran persegi rumah yang didiami. Bahan-bahan mentah memerlukan ruang penyimpanan yang luas seperti peti sejuk beku untuk ayam, daging dan ikan serta bahan beku yang lain. Sayuran pula memerlukan peti sejuk yang mampu mengekalkan kesegaran sayur dalam jangka masa yang lama. Begitu juga bawang-bawang, telur, rempah ratus dan sebagainya.

Ruang masak dan penyediaan makanan yang sempit.
Ruang masak dan penyediaan makanan akan menjadi sempit apabila mendiami rumah yang sempit. Ruang persekitaran yang besar dan dapur di luar rumah amat membantu bagi menangani masalah berkenaan ruang. Ia adalah untuk memastikan suasana rumah tetap terpelihara walaupun perniagaan berjalan di rumah. Dengan ruang yang besar, kita mampu menguruskan bahan mentah dan peralatan memasak. Disamping itu, ruang memasak juga akan menjadi lebih teratur dan selesa.

Persekitaran yang tidak selesa untuk isi rumah
Apabila memasak, secara tak langsung kita akan mengambil sebahagian dari ruang rumah kita. Keadaan ini bole membuatkan ahli isi rumah berasa tidak selesa jika kita tidak menguruskan ruang kerja dengan baik. Cara yang mudah adalah untuk tidak tangguh untuk menyelesaikan kerja pembersihan setelah tugas masak selesai.

Pengurusan masa yang terhad
Kerja rumah. Tidak dinafikan setiap rumah mempunyai tugasan yang tersedia. Seperti mengemas rumah, menyapu lantai, mengemop lantai, pengurusan baju dari membasuh, menyidai, dan melipat, menguruskan anak-anak, penjagaan diri. Perkara ini seringkali berselisih dengan tugas memasak tempahan. Maka pengurusan masa amat penting untuk memastikan rumah dan anak-anak tetap teratur walaupun sibuk menguruskan perniagaan. Tetapkan masa untuk melakukan kerja rumah di awal pagi atau lewat malam hari.

Pendapatan bergantung kepada hari perniagaan.
Bercuti memang menyeronokkan bagi seisi keluarga. Namun harus diingat, bahawa apabila bekerja sendiri dan diurus sendiri dari rumah pendapatan boleh jadi tidak terhad atau terlalu terhad. Bercuti memerlukan belanja yang besar. Maka, untuk mengatasi masalah kekangan kewangan ketika bercuti amat digalakkan untuk menguruskan modal, keuntungan dan duit poket bercuti secara berasingan. Ini bertujuan agar kita tidak berbelanja dengan lebih sepanjang hari bercuti dan mempunyai modal untuk digunakan sebagai permulaan setelah pulang dari percutian.

Pengurusan masa.

Dari awal kami mula berjinak dengan bebrniaga jalanan, kami belum mahir membahagikan masa antara membeli barang keperluan, barang mentah niaga, melayan karenah anak, membahagikan masa dengan kerja-kerja rumah. Namun, lama-kelamaan kami mula belajar dari kesilapan.

Kalau sebelum ini kami membeli bahan mentah setiap hari, kini kami akan membeli bahan mentah selang 2-3 hari bergantung kepada tahap kapasiti penyimpanan bahan mentah di rumah. Pembelian dalam kuantiti yang banyak sebenarnya lebih menguntungkan kerana harga yang lebih murah.

Memandangkan kami bekerja dan 24 jam berada di rumah, kami bergilir-gilir melakukan tugasan harian di rumah seperti membasuh baju, mengeringkan baju, melipat baju, memasak untuk anak, mengemas rumah, menyapu sampah, mengemop lantai dan lain-lain lagi.

Toleransi sesame ahli kumpulan amat penting di dalam pengurusan masa kerana bekerja sendiri bererti masa yang ada lebih fleksibel. Namun, jika hilang nilai disiplin dalam diri, amat sukar untuk menguruskan masa dengan sewajarnya.

Tempat-tempat membeli secara borong kawasan klang dan shah alam

Dalam memilih bahan mentah dan kering, kita harus bijak membeli supaya modal tidak melebihi keuntungan. Saya akan senarai beberapa pusat jualan gudang untuk mendapatkan barang mentah yang murah.

1.    Pasaraya Borong NSK
Pasaraya Borong NSK menyediakan hampir 80% bahan mentah yang lebih murah berbanding pasaraya borong yang lain. Pasaraya borong NSK menyediakan pelbagai bahan mentah seperti ayam, daging, ikan segar, sayur yang pelbagai pada harga yang amat murah

Pasaraya Borong NSK juga menyediakan bahan kering seperti kekacang, rempah, kicap, asam jawa, kerisik, belacan dan macam-macam lagi.

Namun, pembungkus makanan yang dijual di Pasaraya Borong NSK agak mahal berbanding harga pembungkus makanan di pasaraya borong lain.

Pasaraya Borong NSK pilihan kami terletak di Kota Damansara. Cawangan ini lebih kemas, teratur, besar dan barang-barang yang lebih banyak pilihan berbanding cawangan lain.

Antara kelebihan pasaraya ini adalah waktu operasi dari 7 pagi sehingga 12 tengah malam.

2.       Pasaraya Borong Checkers
Seperti Pasaraya Borong NSK, Pasaraya Borong Checkers juga menyediakan bahan mentah dan bahan kering. Namun, harga bahan mentah dan kering di pasaraya ini sedikit tinggi berbanding Pasaraya Borong NSK.

Tetapi, harga bagi pembungkus makanan di pasaraya ini begitu murah.

Waktu operasi pasaraya ini dari pukul 9 pagi sehingga 10 malam.

3.       Pasar basah Meru
Kelebihan pasar besar Meru adalah, barang-barang yang segar dan boleh dibeli pada harga murah dan banyak. Namun, terdapat beberapa yang tinggi harganya juga.

Peniaga harus bijak menawar dan perlu tahu kedai yang menawarkan harga yang rendah.

4.       Pasar borong Meru
Pasar borong Meru terletak bertentangan dengan Pasar basah Meru. Harga yang diletakkan berbeza-beza di setiap kedai. Seperti pasar basah Meru, peniaga juga perlu tahu kedai yang meletakkan harga yang rendah.

Dalam mementingkan masa, saya tidak ke pasar di Meru kerana tak semua bahan ada di jual di sini dan harganya juga tinggi.

Jadilah pembeli yang bijak membandingkan harga.


No comments:

Post a Comment