Tuesday, August 28, 2018

Bab 6: Biodata Penulis.


Alia Fazlin Ismail dilahirkan di Kuala Lumpur pada 20 Mei 1986. Mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Kebangsaan (P) Bukit Bintang 2 (BBGS) dan Sekolah Kebangsaan Convent Sentul 1 serta pendidikan menengah di dua buah sekolah di Selangor. Beliau seterusnya mengikuti kursus Diploma Komputer Sains di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kampus Sri Iskandar pada tahun 2004 - 2008.

Beliau pernah bertugas sebagai seorang Pegawai Teknologi Maklumat di sebuah syarikat swasta di Petaling Jaya pada tahun 2009 - 2013. Minat yang mendalam terhadap masakan dan tekad untuk keluar dari zon selesa, membuatkan beliau kini menjadi seorang tukang masak dan memulakan perniagaan sendiri. Beliau banyak terlibat dengan aktiviti sukarelawan dengan pengagihan makanan kepada anak-anak yatim, orang awam, pelajar universiti serta warga tunawisma kelolaan beliau dan suami.

Beliau mula menulis sebagai hobi ketika sekolah dan mula aktif menulis blog bermula pada tahun 2005. Beliau juga meluah nukilan dalam bentuk cerpen ringkas, puisi dan sajak. Beliau berharap dengan wujudnya naskah ini dapat berkongsi pengalaman suka duka dalam mencapai keinginan dan kepuasan beliau serta menjadi motivasi dan panduan untuk pembaca.

Beliau pernah terlibat dengan perarakan Hari kemerdekaan pada tahun 2001 di Shah Alam dan 2005 di Teluk Intan. Beliau juga mewakili daerah dalam pertandingan Hoki peringkat zon pada tahun 2002. Beliau pernah memenangi tempat pertama untuk acara kayak solo wanita pada tahun 2004.

Beliau juga aktif dengan program sukarelawan dari tahun 2008 bersama alumni sekolah yang dikenali sebagai Briotlegend. Beliau juga dilantik menjadi setiausaha kelab komuniti tersebut. Beliau seorang yang aktif dengan sukan paintball, dan renang di masa lapang. Beliau gemar mengelola aktiviti dan menguruskan projek. Kelebihan itu dimanfaatkan apabila beliau dipilih mengetuai projek “Program Mesra Komuniti” untuk menyampaikan sumbangan kelab komuniti Briotlegend kepada 44 buah rumah miskin tegar di sebuah perkampungan di Kuala Selangor pada tahun 2009.

Di samping semua aktiviti lasak, beliau juga pernah mewakili sekolah untuk persembahan teater anjuran Dewan Bahasa dan Pustaka pada tahun 2002.

Pengalaman Bisnes

Beliau mula berniaga pada tahun 2011 ketika beliau diuji hebat. Berada di dapur adalah salah satu cara beliau menghilangkan rasa sedih dan tekanan. Beliau akhrnya serius untuk berniaga pada tahun 2012 dengan memulakan bisnes kek dan manisan dibawah nama yayalittletime.

Pada tahun 2015, beliau mula mempelajari sedikit sebanyak mengenai pemakanan sihat. Beliau cuba mempraktikkan gaya pemakanan sihat di dalam kerjaya beliau kini iaitu seorang tukang masak perniagaan beliau dan suami di bawah syarikat Mohfiz Enterprise. Perniagaan beliau lebih dikenali sebagai #dapurhalia. Beliau cuba menggunakan bahan-bahan yang terpilih serta bebas bahan kimia yang merbahaya. Beliau menggunakan garam pink Himalaya, gula merah atau gula perang sebagai bahan perasa ke dalam semua masakan jualan beliau. Beliau juga cuba untuk menghasilkan makanan bebas gluten, bebas monosodium glutamate, bebas perasa tambahan, serta bebas bahan GMO ke dalam menu beliau.

Ideologi menyediakan makanan sihat ini, mendapat perhatian penulis laman sesawang Bidadari.my, Puan Noor Fazilah apabila beliau tersenarai antara 20 orang usahawan makanan sihat.

Beliau ingin membantu lebih ramai penggemar makanan yang mempunyai masalah alahan ketika makan di kedai. Contoh jenis makanan yang disediakan beliau ialah – Diet kencing manis, diet gout, diet darah tinggi, diet bebas gluten, diet tinggi serat, diet vegetarian dan banyak lagi.

Aspirasi dan impian beliau untuk menjadikan diri beliau bermanfaat kepada masyarakat, keluarga dan rakan-rakan disamping dapat menyampaikan perasaan kasih sayang beliau kepada semua.

Pengalaman Kerja

Selepas tamat belajar di Universiti Teknologi Mara dalam bidang Diploma Sains Komputer, beliau memulakan kerjaya sebagai Pegawai Eksekutif Teknologi Maklumat di sebuah syarikat teknologi maklumat sektor swasta berpusat di Petaling Jaya dari 2009 ke 2013. Kerjaya beliau dikembangkan sebagai Ketua bahagian di jabatan teknologi maklumat.

Disamping itu, beliau memulakan bisnes sampingan dengan mengambil tempahan kek dan manisan sekitar tahun 2012 sebelum memutuskan berniaga dengan serius pada tahun 2013.

Pada tahun 2013, ketika beliau baru mulakan bisnes kek sepenuhnya, beliau telah mendapat tawaran dan menyambung kerjaya sebagai Penganalisa Sistem Operasi di salah sebuah syarikat pasaraya terkemuka di Malaysia.

Setelah mengalami beberapa masalah kesihatan, beliau menyambung kerjaya di dalam bidang pengkeranian di sebuah syarikat pengkomputeran pada tahun 2014 dan syarikat penapisan air pada tahun 2016.

Pada akhir tahun 2016, beliau mebuat keputusan untuk meneruskan perniagaan sepenuh masa bersama suami di rumah. Pilihan utama jenis perniagaan ialah menu sarapan, lunchbox, minum petang,dinnerbox, dan kudapan malam.


No comments:

Post a Comment